Co jeść, żeby schudnąć? Sprawdź jakie produkty są najlepsze a których należy unikać?

17 grudnia 2020 Autor Małgorzata Honkisz 0
5 / 100

Prawidłowa masa ciała ma wpływ na zdrowie, wygląd i samopoczucie. W dzisiejszych czasach na skutek siedzącego trybu życia ciężko jest utrzymać niską wagę. Do tego dorzućmy problemy zdrowotne, takie jak na przykład insulinooporność, a także przetworzone jedzenie, pełne konserwantów i sztucznych barwników. W schudnięciu pomoże Ci nie tylko aktywność fizyczna, ale również odpowiednio dobrana dieta. Co jeść, żeby schudnąć? Tego dowiesz się w dalszej części artykułu.

Jakich produktów należy unikać, jeśli chcesz schudnąć?

W diecie odchudzającej istotnym czynnikiem jest odpowiedni bilans kaloryczny. Problemy z wagą zaczynają się, gdy pewne produkty występują w codziennych posiłkach w nadmiernej ilości. Jeśli zależy Ci na utracie wagi to zrezygnuj z tłuszczy zwierzęcych (tłuste mięsa, pełnotłuste sery czy desery na bazie śmietanki) i fast foodów. Dzieci i dorośli, jeśli dopadnie ich nagły głód, bardzo często sięgają po słodkie przekąski, a to podstawowy błąd. Sprawdzaj skład soków owocowych i warzywnych, które także zawierają wiele cukru, unikaj słodkich, gazowanych napoi, ogranicz spożycie soli. Powyższe produkty to przykłady artykułów, których nie powinieneś jeść, żeby schudnąć, a wręcz przeciwnie, musisz ich unikać.

Najczęstsze błędy żywieniowe – nawyki, które utrudniają utratę wagi

Każdy popełnia szereg błędów żywieniowych, które powodują zwiększenie wagi ciała. Dlatego nie tylko ważne jest wiedzieć co jeść, żeby schudnąć, ale też jak to robić. Przede wszystkim do tej grupy należy nieprawidłowy rozkład posiłków w ciągu dnia i ich nieregularność. Pięć posiłków dziennie to optymalna ilość. Częste podjadanie między posiłkami to kolejny z częstych błędów. Wiele osób nie czyta również etykiet na produktach i codziennie je to samo, a dania powinny być dobrze zbilansowane i urozmaicone. Należy też pić dużo wody, o czym prawie każdy zapomina.

Co jeść, żeby schudnąć? Podstawowe produkty, po które każdy powinien sięgnąć

Nie rezygnuj z dobrych, zdrowych tłuszczów nasyconych, które znajdziesz w jajkach, czerwonym mięsie i rybach oraz awokado czy orzechach. Skarbnicą witamin i podstawą zdrowej, zbilansowanej diety są warzywa: marchewka, brokuły, brukselka, kalafior, seler naciowy czy szparagi. Są one niezastąpionym źródłem błonnika i minerałów. Dołącz do swoich posiłków również jagody, maliny, truskawki, borówki i grejpfruta, który ma właściwości antyoksydacyjne i jest bardzo sycący.

Co jeszcze należy jeść, żeby schudnąć? W diecie powinny się znaleźć nasiona roślin strączkowych, takich jak fasola, groszek czy soczewica. Są one znakomitym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Dodaj do swoich dań papryczkę chili, która wspomaga przemianę materii i nie zapomnij pić dużej ilości wody. Sięgaj także po zieloną herbatę, a zobaczysz, że utrata zbędnych kilogramów będzie trudna.